Boktips

I mina artiklar skriver jag ibland om böcker jag tycker är läsvärda av en eller annan anledning. Här får du en lista på de böcker jag har skrivit om, med en länk till artikeln som berör dem. Jag listar böckerna i bokstavsordning efter författarens efternamn.

Mihaly Csikszentmihalyis bok Flow – den optimala upplevelsens psykologi från 2003 är lite mer krävande läsning. Den är ändå väldigt intressant, då författaren har forskat på hur vi människor uppnår flow i våra liv. Han menar att vi oftast når det när vi arbetar, tvärt om vad vi kanske tror! Flow uppstår när kraven på oss matchar vår förmåga och vi känner att vi får utnyttja våra resurser till max. Jag har skrivit mer om hans tankar i meningen med livet.

Anders Hansens bok Hjärnstark – hur motion och träningstärker din hjärna från 2016 vill jag verkligen rekommendera. Det är en lättläst och inspirerande bok, som inte kräver men peppar till att röra på sig, eftersom det bevisligen är bra för hjärnans utveckling, funktion genom livet och för att motverka åldrande. Läs mer om den i artikeln motion är bästa medicinen.

Per Isdals bok Medkänslans pris från 2017 handlar om hur människovårdare påverkas av sitt yrke och olika sätt att hantera detta. Han benämner sekundärtraumatisering, compassion fatigue och utbrändhet och ställer många bra frågor till läsaren. Per Isdal beskriver sin egen resa över en period av utbrändhet till hur de numera arbetar med frågan på hans arbetsplats. Jag berättar mer om boken i artikeln med bokens namn; medkänslans pris.

Boken Shinrin yokuYoshifumi Miyazakis bok Shinrin yoku – bli lugn och harmonisk med natur- och skogsterapi från 2018 är en fin liten bok om forskningen bakom det populära uttrycket skogsbad, eller shinrin yoku som det heter på japanska. Författaren lyfter fram forskning han och kollegor gjort kring den påverkan naturen har på våra sinnen. Jag skriver om detta i artikeln skogsmagi där jag också berättar mer om trädens hemliga liv.

Liria Ortiz och Anna Sjölund har skrivit boken Motiverande samtal vid autism och adhd från 2015. Det är en mycket praktisk och matnyttig bok för professionella som i sitt yrke möter människor med neuropsykiatriska funktionsvariationer. Vi får exempel på lämplig samtalsmetodik genom kombinationen motiverande samtal och tydliggörande pedagogik. Boken inspirerade artikeln om kognitiva förmågor, som är bra att få koll på. En annan bok riktad till praktiker tipsar jag om i artikeln om bemötande av personer med rättshaveristiskt beteende.

Matthew Walkers bok Sömngåtan – Den nya forskningen om sömn och drömmar från 2017 är otroligt läsvärd. Det ger insikt på djupet om vikten av att sova ordentligt (minst åtta timmar) varje natt. Sömn är minst lika mycket medicin som träning för kropp och hjärna. Särskilt intressant var drömsömnens inverkan på vår sociala förmåga och vårt psykiska mående. Här finns en nyckel till förbättrad psykisk hälsa, bland annat för dem som lider av PTSD. Jag berättar mer om denna fantastiska bok i artikeln Sömn är viktigast av allt.

Boken Trädens hemliga livPeter Wohllebens bok Trädens hemliga liv från 2015 är en fantastisk berättelse om just träd. Efter att ha läst den fick jag ännu större respekt och kärlek till dessa stadiga jättar på jorden. Författaren lyfter fram att träd kommunicerar med varandra och hjälps åt. Han lyckas verkligen förmedla en spännande och relativt okänd bild av livet i de skogar han vandrat genom som skogsvaktare. Jag nämner den boken i artikeln skogsmagi, där jag också tar upp skogsbad, den japanska termen för att medvetet vara i naturen.