Motion är bästa medicinen

Anders Hansen är leg. läkare och överläkare i psykiatri. Han har skrivit den omtalade boken Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna. Personligen har jag varit motionsskeptiker i större delen av mitt liv, tyvärr. Tyvärr, eftersom jag när jag har läst den här boken har insett hur otroligt viktigt det är att röra på sig varje dag. Jag inser också att motion har betydelse för hur vi funkar på vårt jobb – och i exempelvis handledning!

Anders Hansen förklarar på ett lättbegripligt sätt hur rörelse får hjärnan att utvecklas och föryngras. Det stärker minnet, ökar kreativiteten och förbättrar den psykiska hälsan – förutom att det gör under för din ork och ditt fysiska välmående! Dessutom blir både du och barn smartare av att träna. Det har bättre effekt än kognitiv träning, läxläsning, korsord eller sudoko på hjärnans problemlösningsförmåga.

Roligt nog har författaren föreskrivit olika träningsdoser för olika mål. Mot stress bör du konditionsträna i minst 20 minuter tre gånger per vecka och vill du bli piggare och må bättre  ska du springa eller konditionsträna på annat sätt i 30-45 minuter tre gånger i veckan. Du behöver få upp pulsen och bli andfådd för att det ska ha ordentlig effekt, men även promenader kan minska oro och stress. Du behöver hålla på i sex veckor för att verkligen känna av resultatet i ökat välmående och minskad stress. Om du vill öka din kreativitet ska du anstränga dig måttligt i 20-30 minuter, så ökar kreativiteten i upp till två timmar efteråt. Om du tar ut dig för mycket får träningen motsatt effekt på kreativiteten. På samma sätt föreskriver han doser för förbättrad koncentrationen (fyra minuters fysisk rörelse på rasten hjälper!), för att bromsa hjärnans åldrande, mot lätt till måttlig depression och för ett bättre minne.

Anders Hansen lyckas också på ett lättbegripligt sätt förklara hur hjärnans kemi fungerar för att uppnå dessa effekter. Han påtalar att motion har en förunderligt välgörande effekt på hjärnan och menar att anledningen till att detta inte är välkänt redan beror på att ingen kan tjäna pengar på att du sticker ut och springer – utom du själv! Fast framför allt vinner du förmodligen i livskvalitet.

Jag vill varmt rekommendera alla att läsa den här boken. Den ser mastig ut men är faktiskt riktigt lätt och intressant att läsa! Om du lånar den på biblioteket tackar moder jord.