Batteriet och laddaren

För att vi ska hålla länge behöver vi vara rädda om oss och se till att ”ladda upp batterierna” med jämna mellanrum. Jag har gjort en enkel modell för detta.

Modellen gäller både i privatlivet och på arbetet. Uppgiftsfokus är alla arbetsuppgifter vi gör hemma eller på jobbet, möten, disken, administration, matlagning… Relationer handlar om rent relaterande till arbetskamrater, vänner och familj. Påfyllning är sådant vi gör för att det intresserar oss (som utbildningar) eller av lust (t.ex. en hobby).

Procentsatserna i bilden får du ta med en nypa salt och själv avgöra hur fördelningen ser ut för dig, detta är ett exempel. Vi klarar av att ligga på topp en tid, men sedan sliter det snabbt på oss. Du behöver därför alltid ha en viss marginal till fullt uttag, för livets olika överraskningar. Dessutom är det viktigt att ha i åtanke att 100% är individuellt – du behöver ha koll på vad som är din maxenergi, det behöver inte vara samma nivå som exempelvis dina kollegors!

Batteri och laddare

Många människor känner att de laddar batterierna genom att byta fokus, umgås med vänner eller gå en utbildning. Sanningen är dock att även det tar en viss mängd energi av oss, även om det är stimulerande. Vi behöver därför vila i form av exempelvis sömn eller meditation och återhämtning, där den bästa formen faktiskt är motion. Motion hjälper hjärnan att reparera sig och utvecklas.

Långvarig urladdning av batterierna genom hög stress i tillvaron leder till att vi bränner ut oss och blir utmattade. Det är ett allvarligt tillstånd som påverkar vår hjärna negativt. Vi behöver därför motverka bilden av att vi ska klara av väldigt mycket hela tiden och öva oss i att säga nej. Kraven på oss (från oss själva och andra) behöver vara rimliga om vi ska orka. Ett tips är att återkommande boka in återhämtningstid i kalendern.

Hur ser din tillvaro ut? Är du nöjd med balansen mellan laddaren och batteriet? Om inte, hur skulle du vilja ha det – och vad är första steget för att nå dit?

EDIT: En ännu enklare modell för detta egenhushållande fick jag tips om från min namne Helena som läst om Micael Dahlens 70%. Tänk att du inte behöver/ska göra något mer än till 70%. Det räcker mycket längre än vi tror, de sista 30 procenten gör ändå ingen större skillnad menar Micael Dahlen.